v. 24 (23+4)

 
Känns som att magen denna vecka faktiskt har poppat lite. Den är lite mer rund och go nu än innan. Vi har nu klarat av 59,3% och har 114 dagar kvar till BF!
 
 

MVC-besök V.24

V.24 kontoll den första "riktiga" kontrollen som görs, en snabb enkel kontoll. Mäta magen, blodtryck, lyssna på hjärtljuden och ta glukos. Inget märkvärdigt egentligen. Allt såg bra ut och nästa besök är V.28, då hos en ny barnmorska då min vc ska ta över mödravården istället för att använda sig av en privat klinik kopplad till dem, spännande!
 
Hjärtslag bebis: 146 slag/minut

SF-mått: 24 cm

Blodtryck: 135/75

Blodvärde: -

Glukos: 5,4

Vikt: - 
 
 

V. 24

Bebisen:
Nu börjar det bli trångt i magen och det känner du förmodligen, i vecka 24 är medelkroppslängden 32 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 700 gr. Huvudets omkrets är 22,5 cm. Foster som utsätts för ljudstress reagerar genom att hjärtat slår fortare - men de vänjer sig. Om ett foster utsätts för upprepad ljudstress reagerar det allt mindre på ljudet. Det kallas tillvänjning, habituering, vilket är en form av inlärning.

Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter Om din bebis skulle födas så här tidigt, skulle den ha goda utsikter att klara sig (ca 85%). Balanssinnet är välutvecklat och barnet vet vad som är upp och ner. Nu börjar nästa känsliga utveckling av hjärnan som pågår fram till vecka 36. Könsorganen är helt färdigutvecklade.


Mamman:
Din livmoder kan du enkelt känna 4-5 cm ovanför din navel. Det är inte ovanligt med halsbränna och ryggont. På grund av att blodmängden i kroppen ökar och att kroppstemperaturen stiger något får många kvinnor en rosig hy under graviditeten. Huden sväller och tar upp mer fukt, Den ökande blodmängden innebär också att du svettas mer. Ökande blodflöde i slemhinnor och ökande blodtryck kan också göra att du upplever rinnande näsa och oftare får näsblod.

Det är lätt att drömma mycket livliga drömmar just nu, det kan vara det undermedvetna som förbereder dig på att ett nytt liv väntar. Tänk på att vissa inköp bör göras i tid eftersom det kan vara allt svårare och jobbigare att handla i och med att kroppen blir allt mer klumpig och magen större. Kanske kan du och din partner börja inreda det blivande barnrummet, bädda vaggan eller planera vart skötbordet ska stå. Våga be andra om hjälp och försök att vila emellan åt. Drick mycket vatten.

Hur mår jag?
Still going strong! Mår som en prinsessa. Har dock insett att skridskor inte är den bästa tränigen för mig då det orsakar foglossning enligt min proffesionella googlings diagnos på mig själv. Annars mår jag bra, och det böjar bli riktigt livligt i magen och det synd ibland tillochmed på utsidan 
I morgon ska jag till barnmorskan och troligen ta lite prover, blodtryck och kanske få lyssna på lillans hjärta som är typ det mysigaste som finns! 


Är våren på väg?

 
Tiden går långsamt, långsamt långsamt. Dock kanske våren är på väg då det i veckan ska bli flera plusgrader och lite sol!! 

 
På onsadag väntas det första besöket hos barnmorskan, v.24, inte varit där sedan v.12 så det blir spännande att se vad vi ska hitta på. Brukar få psykblodtryck när någon annan ska ta det på mig fast jag vet att det är bra så skjuter det i höjden och jag får alltid ta om det och vila en stund innan vi tar om det. Därför tog jag blodtrycket själv på jobbet i fredags där det låg bra, kring 125/80. Tog även ett blodsocker bara föratt, det låg på 5.4, perfekt! 
 
Jobbar på mer med skolan nu då det närmar sig den sista tentamen jag får göra innan jag blir spärrad pga min graviditet. Efter det väntas det jobb igen måndag till fredag, dock korta dagar, 8-15! Skönt.
 
 

v. 23 (22+2)

 

V. 23

Bebisen:
Bäbisen är nu ca 28 cm lång från hjässa till häl och väger ca 600gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd. Hörseln är välutvecklad och den kan höra din röst. Höga ljud som bebisen ofta hör inne i livmodern, t ex hundskall eller dammsugaren, kommer förmodligen inte att låta otäcka efter födseln.

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen "på riktigt", istället för att bara stoppa den i munnen. Du kanske kan känna små "skutt" i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt. Om fostret föds nu finns det en liten chans att det överlever med kvalificerad experthjälp och chansen för överlevnad ökar nu för varje dag.

Mamman:
Håret kan kännas tjockare eftersom du slutat tappa hår. Du kanske börjar känna dig klumpig och ovig nu när din tyngdpunkt förflyttat sig. Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg.

Ju närmare förlossningen du kommer desto svårare kan det bli att sova. Nattsömnen kan bli kort på grund av exempelvis täta urinträngningar, halsbränna och kramp i benen. Kanske ett varmt bad, en kopp örtte, lugnande musik eller en god bok kan hjälpa dig att somna lättare. En del läkare rekommenderar att kvinnan sover på sidan med en kudde mellan benen. Tänk på att inte stressa eftersom det får din puls att öka. När din puls ökar så ökar också fostrets puls. Det kan märkas genom att barnet kan sparka. Prova avslappningsövningar eller vila för att lugna fostret.


Pappan:

Även blivande pappor bör prata så mycket som möjligt med sitt ofödda barn. Det finns forskning som visar att ofödda barn lättare uppfattar djupare röster än ljusa. Det stimulerar utvecklingen av barnets nervsystem och man kan kommunicera med små buffar och klappar på magen. Ofta så svarar bebisen.

Hur jag mår:
Som tidigare bra! Känner mer och mer buffar från magen som växer och känner att jag blir allt osmidigare. Även Gustav kan känna små buffar ibland på kvällarna. Känns så märkligt att det ligger ett litet gryn där inne och gror. Är ofta kissnödig speciellt på kvällen, under natten går det okej. Vaknar oftast 1 gång men ibland fler. Morgonillamåendet är också fortfarande kvar och liksa så halsbränna till och från. Men jag mår bra i det stora hela! 


Bitterheten

 
Eftersom bloggen numer är ganska aktiv då jag känner att jag faktiskt har nått vettigt att skriva om så fick den sig även en ny header.

Dagarna rullar på, sakta men säkert. Händer inte såmycket just nu faktiskt mer äna tt jag känner mig mer och mer osmidig. Undrar hur smidig jag kommer vara sen, när jag förmodligen är väldigt mycket rundare än nu. Haha. 
 
Längtar så efter vår och värme nu, känner mig färdig till viss del med vintern. Så kul att kunna åka skridkor och skidor vilket vi inte gör så ofta, hehe men det är roligt. Just nu känns det bara kallt och jävligt även om dagarna är soliga och fina. Kanske är bitter också eftersom att jag inte får jobba pga Covid-19. OCH att hela innebandy säsongen är inställd (även om jag inte kunnat spela hela säsongen). Dock har 02 och yngre fått gått in i hall från förra veckan vilket ändå är positivt, piss för oss om är äldre och enligt mig en jävlig skumt beslut, och vad baseras beslutet på?!
 
Vaccinationerna på jobbet har i alla fall börjat och de flesta har tagit den första dosen under förra veckan. Jag rekommenderas att inte ta den eftersom jag ör gravid och det inte finns några egentliga studier av vaccinering på gravida. Däremot har jag vaccinerat mig mot säsongsinfluensan, då jag tillhör riskgrupp.
 
 

Jerusalema Sundsvall

 
 
Jerusalema dansas världen över för att vi för ett ögonblick ska glömma pandemin och dansa för en bättre värld! Detta var precis vad vi gjorde tillsammans med SOS-Alarm, Räddningstjänsten Medelpad, Assistanskåren och Akutmottagningen! Vi hade alla våra blionkade fordon framför ambulansgaraget och dansadel loss i grupper om 8 personer då Räddnigstjänsten och SOS har restriktioner. Vi dansade dock tillsammand med akuten i storgrupp vilket ser väldigt häftigt ut och det hade varit episkt bra om SOS och Räddning också hade fått stordansa. Men I dessa tider får man kompromissa och i det stora hela blev det mycket bra! Magen som mest ser tjock ut syns också få fint på filmen, haha 
 
 

Baby Stuff

En liten lista på bra att ha saker inför bäbis ankomst. Vet inte riktigt om alla punkter känns helt relevanta.. Men men, har prickat av det som vi i nuläget har.

 

Åka vagn:
(x) Vagn
(x) Täcke
(x) Kudde
(x) Filt
(x) Åkpåse - Får en av Linnéa 
( ) Plastad frotté
(x) Vagnleksak/Mobil
( ) Reflex 
( ) Regnskydd
(x) Myggnät

Åka bil:
(x) Babyskydd

Sova gott:
(x) Spjälsäng/Vagga
(x) Spjälskydd
(x) Madrass
(x) Täcke
(x) Kudde
(x) Lakan
(x) Plastad frotté/ Madrasskydd
(x) Påslakanset - har två
(x) Leksaksmobil/speldosa
( ) Gosedjur

Sköta om:
(x) Skötbord
( ) Skötbädd/skötskydd 
( ) Våtservetter
( ) Tvättlappar
( ) Blöjor
( ) Skötväska
(/) Leksak till skötbordet - Eventuellt
(/) Blöjhink - Ska ev få en

Äta mat:
( ) Amnings-BH
( ) Bröstpump
(x) Nappflaska - Har en och ska få några till
( ) Flaskborste
( ) Modersmjölksersättning
( ) Amnings kupor
( ) Haklappar
(x) Dreggelhaklappar

Bada:
( ) Badbalja 
(x) Tvättlappar av frotté
(x) Babyolja
( ) Badhandduk med huva

Kläder stlk 50/52
(x) Body
( ) Dress
(x) Mjukisbyxor
(x) Mössa
(X) Pyjamas


Kläder stlk 56:

(x) Bodys
(x) Strumpor – Har några
( ) Strumpbyxor
(x) Pyjamasar
(x) Byxor 
( ) Klänningar
(x) Mössor
( ) Overall
( ) Tossor
( ) Veulordress
( ) Sparkdräkt 


Kläder stlk 62:

(x) Bodys - Har en
( ) Pyjamasar
( ) Velourbyxor
( ) Mjukisdress
( ) Klänningar 
( ) Strumpbyxor
( ) Overall
( ) Tossor
( ) Strumpor

Mini-Apotek:
(x) Kräm mot röd bebisrumpa
( ) Näsdroppar för spädbarn
( ) Panodil, stolpiller för spädbarn
( ) Febertermometer
( ) Kräm mot torr hud
(x) Idomim
(x) Barnolja
( ) Xylocain 


Övrigt:
(x) Filtar – Polarn, Ikea, Pippi - muslin
(x) Amningskudde - Ska få en
(x) Bärsele - ska ev få en av Linnéa
( ) Babysitter
( ) Snuttefilt x 3 exemplar
( ) Nalle/gosedjur
(x) Nappar 
(x) Napphållare - Har två
( ) Bitring
( ) Fårskinnspläd
( ) Förvaringsmöbel till bebiskläder

BB-väskan (att ta med till BB):
Prickas av när prylen är nerlagd:
( ) Rymlig och praktiskt väska
( ) Kamera
( ) MVC-journal
( ) Födelseplan
( ) ID-Kort
( ) Kläder till nyfödd + ombyte
( ) Bebisfilt
( ) Tofflor
( ) Bekväma kläder till mamman
( ) Hårsnoddar
( ) Pengar
( ) Hygienartiklar
( ) Mjukt toapapper
( ) Hårborste
( ) Bilbarnstolen för hemfärd
( ) Mobil + laddare
( ) Sköna strumpor
( ) Läppcerat
( ) Småpengar till parkering
( ) Amnings-BH
( ) Amningströja
( ) Ev. Mat


Gravid Lista

Halsbränna: Ja, till och från faktiskt. Men inget jag egentligen störs speciellt mycket utav.
Ryggbesvär: Ja? Fast det har jag haft senaste åren, så tror inte det är nytillkommet.
Bäckenbesvär: Nej
Muskel och vadkramp: Nej
Åderbrock: Nej
Hemorrojder: Nej
Nästäppa: Har jag också jämt kanske något värre än vad det brukar.
Urinvägsinfektion: Nej
Känsligt tandkött: Nej
Bättre hy och hår: Nej, sammalika
Illamående: Fram till v.14 ungefär, kändes som att vara bakis i 3 månader. Nu är jag illamående på morgonen och när jag är riktigt hungrig.
Ömma bröst: Mest i början, bättre nu.
Viktökning: Inte en aning
Trötthet: Ja, men inte allt för farligt
Upp och ner i humöret: Ja, lite - blir så jävla förbannad när jag blir arg och bölig ibland utan andledning.
Strimmor på magen: Nej, men på höfterna
Putande navel: Inte än
Svullnader: Nej
Yrsel: Nej
Förhöjd kroppstemperatur/svettningar: Vet inte, känner mig dock ofta frusen.
Blodbrist/ järnbrist: Äter järntabletter så ja?
Sammandragningar: Nej? Vet inte hur det känns..
Sömnproblem: Nej, men vaknar ofta då jag är kissnödig
Nytt konstigt matbehov: Nej
 
 

Babynest

 
Eftersom jag har symani har jag också snickrat ihop ett babynest, som enligt alla tutorials ska vara så jävla enkelt. Jo alltså det är ju kanske inte raketforskning, men inte heller något man kastar ihop på en kvart. Att få till ett bra mönster och sedan få allt att passa ihop var lite utav en utmaning. Mycket pill och tålamod, och tillslut fick jag ihop det. Blev inte riktigt som bilden i mitt huvud som var att det skulle vara som ett butiksköpt, haha. Men är i det stora hela faktiskt väldigt nöjd med resultatet! 
 
 

Mini

 
Kan inte fatta att det kommer att ligga en liten minimänniksa i dessa kläder snart. Har sytt de färgglada kläderna själv samt mössan och vantarna med giraffer. Det är svårt att sy kläder och speciellt i stretch så det glider och lätt att det blir snett, men det är kul och det är ju bara för egen användning. Har även varit lite händig och virkat en egen napphållare. Måste ju hålla mig syselsatt om dagarna och då blir det såhär.

 

V. 22 (21+0)

 
Vecka 22, magen blir större och större, känner mig fortfarande som en knubbis. Små sparkar känner man till och från men fortfarande inte supertydligt. Men det är ju olika. Tiden går sjukt långsamt och jag glömmer ibland nästan att jag är gravid. 
 

V. 22

Bebisen:
Efter vecka 22 är bebisen inte längre ett foster, utan en bebis. Bebisen är ca 27-28 cm lång och väger ca 500 gram. Barnet har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket och kan väckas av mammans rörelser. Antagligen är bebisen som mest livligt när du vilar dig.

Svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder.

Kittlar man fostret på huvudet genom magen så flyttar den på det.


Mamman:

Håret kan kännas tjockare och det beror på att du nu inte tappar speciellt mycket hår, vilket annars är det normala. När barnet är fött kommer du att tappa hår som vanligt igen.

Du kan känna att din livmoder övar sig inför förlossningen genom oregelbundna sammandragningar som kallas Braxton Hicks kontraktioner. I Sverige brukar vi kalla dem förvärkar, falska värkar eller avstannade värkar. De känns längst upp i livmodern. De är inte farliga vare sig för fostret eller för dig. Om sammandragningarna skulle bli smärtsamma och du har fler än fyra per timme bör du kontakta sjukvården eftersom det då kan röra sig om en för tidig förlossning.

Livmoderns mått är mellan 20 till 23 cm. Du kan försöka känna den ett par cm ovanför naveln. De flesta kvinnorna känner att detta är en härlig och bra period. Hår och hud strålar, detta beror på att kroppen är fylld med graviditetshormoner som skapar tillväxt. Tänk på din hållning så att du inte får ryggbesvär längre fram.

Vissa kvinnor har vid denna tid problem med svullna händer och fötter. Massage, fotbad och att ligga eller sitta med fötterna högt kan också hjälpa till en viss del ibland.


Hur mår jag:
Fortfarande väldigt bra. Halsbränna och illamående till och från. Tiden går extremt långsamt och jag jobbar 1 dag i veckan och pluggar resten. Dock är det lugnt med plugget just nu å det är praktik som jag inte får gå ut på. Ägnar dagarna åt att pyssla på hemma, plugga osv. 

Barnrum

 
Lillans rum börjar sakta men säkert de också ta form. Spjälsängen hade vi sedan innan då det är min gamla, haha. Faktiskt fin skick för att vara över 25år. Var sedan på Ikea och inhandlade diverse saker som behövdes.
Bland annat:
  • Madrass
  • Sängkläder
  • Kudde 
  • Lakan
Fyndade också en sängmobil som spelar musik och ett spjälskydd på facebook. Efter jag tvättat allt var jag tvungen att provbädda, och så mysigt det blev! ❤ Den "vackra" sänghimlen har jag gjort själv av gardiner och en ring jag redan hade hemma.
 
 

V. 21

Bebis:
Barnet är ca 24-27 cm lång från hjässa till fot och väger ca 400 g. Bebisens vikt ökar nu med ca 70 g om dagen. Barnet kan suga på tummen eller fingrarna, kan knäppa händerna och kan skaka hand med sig själv. Han eller hon kan känna smaken av bittert och sött- om man sätter till ett bittert ämne till fostervattnet slutar fostret att svälja men om man sätter till ett sött ämne sväljer det fortare än i vanliga fall. Kan reagera på starkt ljus och ljud men också på behaglig musik. Spela gärna låtar om och om igen så lär sig barnet att känna igen de låtarna. Börja prata med barnet.


Mamma:

Nu har du passerat mitten av graviditeten och livmodern växer till några tvärfingrar över naveln. Magen syns väl. Illamåendet och tröttheten har gått över. I Sverige brukar barnmorskorna rekommendera ett extra järntillskott från mitten av graviditeten på 60-100 mg/dag. Det beror på att, även om du äter bra mat finns det risk för att du inte kan täcka det ökade järnbehovet, utan att tära på reserverna - och de kan behövas i samband med förlossning och amning.

Barnet växer och mammans mage börjar nu växa rejält. Det kan klia på magen då den tänjs ut. Smörj magen med hudlotion. Tänk på att ditt barn nu kan känna smekningar och beröring på mammans mage. Många kvinnor börjar nu känna sig varma, vilket är helt naturligt eftersom sköldkörteln är mer aktiv och ämnesomsättningen är 20 procent högre än annars. På nätterna svettas många för att kyla ner kroppen. Det är viktigt att dricka mycket vatten.

Hur jag mår: Fantastiskt typ för det mesta. Har drabbats av halsbränna till och från men inget jag egentligtligen störs speciellt utav. Har fortfarande morgonillamående och känslig för det mesta som är ockligt och inte äckligt och vissa lukter. Kan knappt skrapa av mat från tallriken utan att kjöjas fast det inte en är äckligt. Känner mer och mer knuffar på insidan som man ibland med lite tur kan känna på utsidan också 

 

Var och åkte skridskor i 2 timmar i Onsdags också, det var en bra idé tyckte jag. Det var det också,  tills jag kom hem och dagen efter. Min kropp var av och mitt bäcken? eller bara träningsvärk gjorde att jag knappt kunde gå. Idag 2 dagar senare är det mycket bättre och idag Fredag ska vi också dansa Jerusalema challange på jobbet. Det kommer bli episkt! 

 

 

Vagnen

 
Våran fina vagn. En emmaljunga NXT90, en av de få saker tillsammans med babyskyddet vi faktiskt köpt nytt. Det mesta hade vi faktiskt sedan innan eller är köpt på tradera och facebook, perfekt, billigt, miljövänligt och bra priser. 

Vagnen i alla fall är stor och stabil och helt svart. Känns som denna kommer ta sig fram överallt utan problem. Provade också en britax vagn men den kändes sjukt b-ig och rapplig för ungefär samma peng som emmaljunga. Bugaboo är ju snygg och ska vara bra, men fan inte alls värd priset enligt oss.
 
I alla fall blev det en all black modell, enkelt neutralt och snyggt. Vi har en adapter till chassit så man kan sätta babyskyddet direkt på, perfekt. Sen har jag sytt ett litet täcke och en kudde till vagnen för lite kyligare sommardagar. Även virkat en liten kanin hah.