v. 29

Bebisen:
I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1400 gr. Huvudets omkrets är 27 cm. Alla sinnen är nu utvecklade. Nu är ögonen åter öppna och hinnan över linsen borta. Om barnet skulle födas nu kan ögonen skilja mellan ljus och mörker. Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover.  Fostret urinerar cirka en halv liter per dag.

Mamman:
Det kan vid den här tiden kännas som om dina organ knappt får plats i magen längre. Det stämmer precis. Mest ont brukar man ha i ryggen och benen. Tänk på att vila och ta det lugnt, stressa inte. Om du har mycket förvärkar så kan du ta ett varmt bad. Det brukar lugna ner dem eftersom dina muskler slappnar av för de flesta. Detta brukar fungera även när det börjar närma sig förlossning. Är du osäker på om det är förlossningsvärkar eller förvärkar så kan du testa ifall de försvinner när du tar ett varmt bad då är det med största säkerhet förvärkar.

Bebisens näringsbehov blir större under tredje trimestern och du behöver äta mycket protein, C-vitamin, folsyra, järn och kalcium (ca 200 mg går åt varje dag till att bygga upp bebisens skelett), så se till att äta mat som är rik på dessa näringsämnen.


Partner:
Om din tjej är stressad eller upprörd (eller kanske orolig av att hon har känningar av förvärkar) påverkas bebisen eftersom de hormoner som frigörs passerar moderkakan och överförs till barnet. Nu kan du få se en liten fot puta ut på magen. Försök att fånga den! Ditt barn kan även känna om mamma är stressad, ledsen eller orolig. Ge din kvinna lite massage eller fyll badkaret med varmt vatten för ett avslappnande bad. Oron på natten ökar, det kan vara svårt för den blivande mamman att ligga på rygg, barnet trycker mot kroppspulsådern och det kan ge yrsel och illamående.

 

Hur mår jag:

Bra ändå, jag ska inte kllaga på mer än att mina fötter sväller och att det är sjukt jobbigt.. Vi har en riktig liten ninja som bonkar på därinne. Så mysigt. Magen är tjock och ryggläge är ingen position man stannar länge i då inälvorna trycks upp i halsen på en. Typ. 
 
Det mesta som korven kommer behöva när hon kommer är faktiskt införskaffat, fick 2 mindre kartonger, typ a4 storlek av en kollega med blöjor i. Fantastiskt bra!! Gjorde inköp på apotek hjärtat i veckan eftersom jag hade 25% rabbat på ett helt köp! Tack för det, bland annat alvedon, nässpray, allegitabletter, örontermometer och soppåsar till blöjhinken. Även fyndat en superfin skötväska på facebook för lite och ingenting, vilket är perfekt. Älskar facebook köp och sälj!

V. 28 (27+5)

 
 
 

V. 28

Bebisen:
I vecka 28 är medelkroppslängden 38 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1200 gr. Huvudets omkrets är ca 27 cm. Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds.

Barnet utvecklas och växer mycket snabbt nu. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. En del barn lägger sig tillrätta redan nu med huvudet nedåt. Även om det börjar bli trångt kan barnet slå kullerbytta i livmodern.

Mamman:
Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade. Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut. Omkring dessa veckor görs ofta ett glukosbelastningstest, vilket innebär att man kontrolleras för att se ökad risk för graviditetsdiabetes.

Det är vanligt att man blir andfådd då man går i trappor och uppförsbackar. Det kan vara värt att tänka på att man inte orkar lika mycket som förut och att kroppen behöver ta det lite lugnt. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer.

Hur mår jag:
Tjohoo! Känner mig som en pensionär eller ja någon som är välfigt otränad blir flåsig av minsta lilla rörelse typ. Magen växer och växer. mina fötter har också börjat att svälla, har så ont i dom efter en dag på jobbet d jag stått mycket. Men det går bra ändå. Har stödstrumpor dricker mycket vatten och har fötterna i planläge när jag kommer hem, så mycket jag kan. 
 
Annars kvarstår alla te tidigare "symptomen" som halsbränna, morgonillamående och foglossning vid överansträngning.. Haha. Veckorna rullar på i snabb takt men gravidveckorna känns mycket mer långsamma ♥

70 %

 
70% och 85 dagar kvar tills lill korven kommer. Så sjukt! Ska planera föräldraledighet och försöka fatta hur man använder försäkringskassan och allt man ska göra där. Barnförsäkring, faderskapsbevis. Faderskapsbevis som förövrigt känns som en jävligt töntig grej bara för att man inte är gift. För är man gift antas ens partner vara fadern... Typ 800 papper som ska skrivas på och skickas in och sedan ska vi tilsamman behöva åka till kommunen och skriva på ett papper efter lillans födelse. Men det är som det är och det kommer att ordna sig, dock lite omständigt.
 
Mår ju egentligen toppen bra men har under senaste veckan börjat svälla på mig, mina stackars fötter är som elefanter och ligger mest i högl'ge när jag är hemma. Försöker att sitta och vila dom på jobbet, vilket är lättare sagt än gjort. Men jag ska inte klaga, det går över.
 
V.26 och v.28
 

MVC-besök V.28

 
Tack gud för att jag fått en ny barnmorska. Madelene heter min nya och hon är så gullig. Förklarar allt, hjälpsam och bara så bra. Kände det direkt. Kanske var det personkemin som inte stämde med min förra barnmorska, men vad jag hört från andra är det inte så..
 
Bäbisen har det i alla fall bra i magen och far runt som en liten boll. Följer sin kurva som hon ska och ja allt såg fint ut förutom mitt psykblodtryck. Har därför bestämt att jag själv ska ta blodtryck innan besöken för att de förmodligen alltid kommer att ligga så nedrans högt om jag tar det där. Haha. Fattar inte varför jag får sån tryck. De tryck jag tar sjäälv är i alla fall normala vilket är skönt. Nästa gång jag ska dit är v.31, i slutet av April. Känns ju som en evighet tills dess, men det lär ju gå fortare än man tror.
 
Hjärtslag bebis: 140 slag/minut

SF-mått: 27 cm

Blodtryck: 140/70 - Psyktryck. Tog ett nytt på jobbet som var 120/75

Blodvärde: 129

Glukos: 5,1

Vikt: - 
 
V. 20-28, lite har magen växt i alla fall.
 

Babynest remake

 
Babynestet jag sydde blev inte så bra som jag önskade att det blev. Det blev väldigt stort och långt, och kantigt. Blev också lite snett vilket gjorde att madrassen i blev knövlig och allt bara blev ostabilt. Därför tog jag fram sprättaren och sprättade upp alltihopa (nästan).

När jag får för mig något vill jag helst göra det nununu, och hade jag någon sprättare hemma, nej. Åkte på ica, hade dom en sprättare? NEJ. De har 400 olika målarböcker, pennor, nålar, tråd osv men inte en jävla sprättare. Fick snällt vänta till dagen efter och åka på Maxi och shoppa en sprättare. Sagt och gjort så sprättades det upp och mönstret gjordes om. Sydde fel och fick sy om men efter en del pill och tålamod fick jag ihop det och oj vad bra det blev jämfört med innan!
 
Det är nu lite mindre på längden och mer rundad runt huvuddelen och framförallt rakt sydd bilket gör att madrassen inte blir knövlig. 
 
Övre bilderna är det "nya" och den nedre hur den såg ut före ändringarna.
 
 

V. 27 (26+6)

 

V. 27

Bebisen:
Barnet ser nu ut som det kommer att göra vid födseln förutom att det är mindre och smalare. Från och med nu anger man bebisens längd från huvud till häl. I vecka 27 är medelkroppslängden 36 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1 kg. Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större kroppsmässigt. Huvudets omkrets är 26 cm. Hörseln har utvecklats mer och din bebis börjar öppna sina ögon. Bebisen känner igen din röst och din partners om ni är tillsammans ofta.
 

Mamman:
Grattis - nu är det den första veckan i den tredje och sista trimestern. Det kan hända att du känner en fot som tar spjärn mot magen. Barnet testar sina krafter. Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont minst sagt.


Livmoderns mått är mellan 25 och 28 cm. Röda strimmor kan börja synas på din mage, detta är inte ovanligt. Dessa bleknar efter förlossningen. Du kan känna också av: halsbränna, gas i magen och tryck mot lungorna. Kring den här tiden börjar du antagligen att lägga på dig en del vikt om du inte redan gjort det. Detta gör man ungefär till vecka 36. Vikten du lägger på dig under graviditeten är inte ohälsosamt fett utan kommer att fördelas till flera ställen. Bara vikten på dina bröst kan fyrdubblas under en graviditet. En del av vikten går till kroppsvätskor som fostervatten och ökad blodmängd. Blodvolymen enbart ökar 30-50 % under din graviditet. Barnet och moderkakan väger ju en del de också. Dessutom lägger man ofta på sig några kilon extravikt i form av fettreserver inför första tiden med barnet.

 

Partner:
Glöm inte att uppmuntra din partner. Många upplever sig själva som odugliga, fula och klumpiga vid den här tiden. Det kan börja bli tungt för din partner nu. Hon kan känna sig både otymplig och oattraktiv. Tänk på att det kan vara viktigt för henne att få höra vad hon betyder för dig och vad fantastiskt det är att ni ska bli föräldrar.

 

Hur mår jag:
Fantastiskt! Förutom det förbannade illamåendet på morgonen. Hahah. Halsbrännan är kvar till och från och foglossningen håller sig i skick sålänge jag inte överanstränger mig när jag tränar. Magen blir större och den är så mysig, men också lite i vägen. Tappar man något på golvet är det en bit ner och en mage ivägen för att ta sig ner haha.


V. 26 (25+5)

 

Ny arbetsplats

 
På grund av covid-19 och att jag inte får arbeta någon stans nästan så har jag fått nya arbetsuppgifter på ett nytt ställe. Nämnligen på  regionens covidvaccinering, jag träffar inga patienter och vaccinerar ingen men däremot behövs vissa vaccin spädas innan de ges.Är imponerad över hur bra det faktiskt fungerar trots en del strul i början. Det är många äldre peisionärer, de som artbetar extra utöver deras ordinarie arberte och frivillig arbetare. Tillsammans löser vi problem och sammarbetar för att lösa eventuella problem som uppstår. 
 
Att stå upp en hel dag är ju rena döden för fötterna trots stödstrumpor och bra skor. Har dåligt med stolar men det ska ordnas så man sitter när man kan och där det går. Har korta dagar och börjar 07-13.45 vilket är väldigt skönt, dock kliva upp vid 06.15 är inte min grej, men man vänjer sig. I helgen har vi ingenting planerat mer än vara hemma, kolla på skidorna som är lite av en obligatorisk grej och bara ta det lugnt! 
 
Sundsvalls tidning var på besök under gårdagen och tog ortoligt vackra kort på mig och kollagan Johanna! ♥

99 Dagar

 
 Alltså det är 99 dagar kvar. Tvåsiffrigt. Sjukt. Tiden rullar på och 64,6% är avklarat! Vi har det mesta klart för korvens ankomst. Är mest småsaker till mig och tillbehör, så som våtsertveter, skötväska, blöjor, amnings bh, febertermometer, näsug och lite annat. Det känns skönt att det mesta är klart och att vi nu kan börja ladda med lite fler större storlekar i klädväg. Mamma har varit en flitig klädshoppare och har handlat större storlekar till bäbis. Bland annat en lurvig overall med små öron på, så mysig och så söt! ♥
 
 

V. 26

Bebisen:
I vecka 26 är medelkroppslängden ca 35 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är ca 900 gr. Huvudets omkrets är nästan 25 cm. Ögonen är nu färdigbildade och barnet har lärt sig att både andas in och ut med sina lungor. När barnet hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt. Spela musik som du gillar.


Fostrets ögon har hittills varit stängda för att näthinnan ska kunna utvecklas men nu öppnas de och fostret börjar blinka.


Barnet kan höra ljud och ljudnivån inne i magen som kan nå upp till mer än 80 decibel. Det är ungefär lika livligt som en stökig stadsmiljö. Barnet lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster.

Omkring denna vecka börjar fostret öka rejält i vikt inför sin födelse.


Mamman:

Nu närmar sig livmodern de nedersta revbenen och nu går du in i den sista och tredje trimestern. Förmodligen passar inte dina vanliga kläder längre, för nu börjar du lagra fett kring bröst och höfter. Du bör ha gått upp mellan 7 och 10 kg vid den här veckan. Graviditetsstrimmor på mage och bröst bör dyka upp nu, om du alls kommer att få några. Ditt hjärta och dina njurar jobbar hårt för att hålla igång blodcirkulationen, och ta hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen. Försök att dricka mycket mer vatten än vad du vanligtvis gör.

Hur jag mår:
Som tidigare väldigt bra. Korven har party i magen ofta vilket jag tycket är bra. Magen känns som innan redan ivägen. Är otymplig och gubbstönar en del, känner mig helt otränad då ett toalettbesök får igång flåset(typ) ahah vill veta hur det då kommer vara på slutet. Tiden går rätt så fort ändå trots att det ändå känns så långt bort, fast det egentligen inte är långt bort.

 


Skolpaus

 
I början av veckan fick jag sådana förhoppningar att få fortsätta min utbildning till specialistsjuksköterska eftersom skolan ringde och frågade om jag kunde/ville forstätta. Och det vill jag ju såklart. Andledningen till att att jag inte får fortsätta mina studier pga missad praktik pga graviditet och covid. Han skulle prata med de andra lärarna och komma fram till förhoppningsvis något bra. Igår fick jag veta att nej det blir inga fortsatta studier för att min missade praktik ej låter mig gå in i den nya kusen och att skolgången blir "skev" utan dessa moment. Pfft knappast troligt, jorden sämsta ursäkt, spärren köper jag men inte att praktiken skulle påverka kommande kurs som är trauma. Totalt är det 4,5hp och 5 veckor jag missar i nästkommande kurs och tycker det är jävligt dåligt av skolan ett inte låta mig genomföra dessa 5 veckor trots spärr... pga något jag inte kan rå för..
 
Men men sånt är väl livet. ALLT annat jag kan göra så som tentor, uppsatser etc är i alla fall avklarade. Klarade sista tentan i Fredags som somvanligt kändes skit men som faktiskt gick väldigt bra! STOLT. Studierna planerar jag att återuppta igen förhoppningsvis i höst och gissar att kursen jag missar nu börjar i November och då är ju lillan ganska "stor". Vill ju bli färdig så fort jag bara kan! Har ju betald utbildning också vilket innebär att jag inte behöver ta så många föräldradagar när jag pluggar och då kan spara dem! LYX.
 
 
 

v. 25 (24+5)

 
 

V. 25

 

Bebisen:
I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gram. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar nu. Bebisen växer stadigt och har förmodligen lagt på sig nästan ett hekto sedan förra veckan. Barnets hud är fortfarande ganska tunn och ömtålig, men kroppen börjar se lite rundare ut. Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.


Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården.

Mamman:
Känns det som om dina inre organ håller på att bli mosade? Magen blir bara större, livmodern är nu stor som en fotboll! Din livmoder har vuxit ordenligt den senaste veckan. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del. Nu växer magen och blir allt tyngre. Allt eftersom kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck ned mot bäckenbotten. Kramper är vanligt och kommer att vara det även längre fram.

Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar och det kan vara svårt att sova ibland. Din kropp har skapat fostervattnet som innehåller: glukos, fettsyror, salt, fruktos, protein, citronsyra, mjölksyra och aminosyror.

Vissa gravida kvinnor har problem med ryggen. Och eftersom tyngdpunkten skjuts framåt allt mer så kompenserar många genom att luta sig bakåt. Barnet kan trycka på blåsan vilket medför att du måste gå på toaletten ofta.

Det kan hända att du lättare blir andfådd nu. Det är vanligt och helt normalt. Tänk på din hållning när du sitter, går och tänk på att försöka vila mycket, för det behöver du. Kroppen brukar säga till.


Partner:
Du kanske kan höra fostrets hjärtljud genom att lägga örat mot magen. Det känns igen på att det slår mycket snabbare än mammans hjärta. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats och rätt vinkel men med lite tålamod kan det vara möjligt. Att lyssna genom en tom toarulle eller ett upp-och-ned-vänt vinglas kan hjälpa till lite extra.

Ni ska förmodligen mycket snart på er första föräldrarutbildning. Detta är till för er båda och du ska självklart följa med, engagera dig lika mycket som den blivande mamman så hon inte känner att hon står ensam inför det.

 

Hur mår jag:
Halbrännan känns mer och oftare men är överkomlig då jag försöker att inte tänka på den så mycket. Magen är tjock, mest ivägen när man ska vara dubblevikt, vilket ädå inte är så ofta. Känner för det mesta inte ens att jag är gravid vilket är skönt ändå att jag får må så pass bra. "Hårdare" träningspass har jag insett att det inte är något för mig då kroppen inte vill sammarbeta.

I veckan var det oroligt och stilla i magen, trots buffar och skuffar, kallt vatten etc. Kom bara en liten knuff då och då. I vanliga fall brukar det vara full rulle. Ringde MVC och dom berättade att man ska vila 2h på vänster sida och känna efter 10 fosterörelser. Eftersom jag var på jobbet blev det svårt men koncentrerade mig på att försöka känna som jag jobbade och jodå nå puffade det därinne. Detta höll i sig över helgen men under söndagen och igår har det varit ordentligt party igen! Skönt! ♥