20. 19+6

 
Börjar numer bli lite rundare om magen. Känner mig dock fortfarande bara tjock och otymplig haha. Pyret har fått en Bola som plingar så fint.
 
"Bola gravidsmycke avger ett trevligt och lugnande ljud som bebisen kan börja höra från och med 20:onde graviditetsveckan. Detta ljud lär sig bebisen känna igen och gravidsmycket kan sedan användas för att t.ex. lugna ner bebisen."
 
 

Vi ska få...

Vi ringde alltså upp alla på videosamtal så alla fick vara med och se vad det är för liten Baby Yoda i magen ❤ Sjukt nervösa och spända, vi gjorde en lista med vilka som trodde flicka och pojke.
Flicka trodde:
Jeanette
Lova
Lo
Lykke
Henrik
 
Pojke trodde:
Jag
Gustav
Linnea
Leo
Bengt
Fredrik
Elina
Mamma
 
Pirrigt var det och vi ska få en..................................
 
 
F L I C K A
 
Jag som var helt säker på att det skulle bli en liten pojke, blev så jävla chockad. Det var lixom fel färg som kom ut ballongen eftersom vi förväntade oss ett blått konfettiregn. Haha. Men vi är så glada! ❤ 
 

RUL

Den 21/1 var vi på RUL. Eller jag var på RUL. Eftersom vi fortfarande är mitt under en pågående pandemi får jag göra allting ensam. Sjukt frustrerande ibland att Gustav ska behöva missa allt. Jättekul för att influencers att gå på stora fester och sprida Covid medans vi inte ens får göra sådanahär besök tilsammans. Skämmes!
 
I alla fall så har jag drömt så mycket mardrömmar om denna dagen, mest har det varit att jag kommit försent och att jag på så vis missat tiden och inte fått göra något ultraljud.
Under natten var det snökaos! Kom ca 40-50 cm eller mer?
 
Klev upp i god tid innan för att hinna skotta då vi hade tid klockan 09.00. Gick ut i tron om att frukosten kan vänta. Ha är jag dum?! Uppenbarligen, magen vände sig ut och in och skottningen fick lov att vänta. Detta har aldrig hänt innan under hela graviditeten, kanske var lite nerver också.
 
Efter skottning gav jag mig iväg ca 30 min innan jag skulle vara på plats. Lugnt tänkte jag då det bara tar 10-15 minuter dit. Den lilla detaljen jag inte hade med i min kalkylation var att 1. Vägarna var fortfarande inte skottade. 2. Människor kan inte köra bil när det kommit mer än 5cm snö. 
Resan gick ialla fall bra tills jag var ca 100m från infarten till sjukhuset, där stog det en jävla lastbil snett över hela vägen. Tiden hade runnit iväg och jag hade 3minuter till min utsatta tid. Stressad var bara förnamnet. Vände om och körde runt, sprang sedan dit jag skulle, endast några minuter sen. Pjuh. Höll på att spränga min blåsa så fick besöka toaletten innan undersökningen. 
 
Sa att vi gärna ville veta könet om det gick att se men att hon skulle skriva det på en lapp inför ballonsmällning på kvällen. Allt såg fin ut på undersökningen och jag som inbillat mig att jag vet hur det set ut om det är en flicka eller pojke vär lite rädd att kolla på bilden ibland när BM kollade i den regionen. Pyret låg först dubbelvikt med fötterna vid huvuet och snurrade sedan runt och det var inte alltid helt lätt att se det BM ville. Pyret gapade och visade den snygga tandlösa tandraden och hade druckit massor av vatten för magen var full. Tillsist skulle vi få några snygga profilbilder men innan dess var jag tvungen att besöka toan igen då jag höll på att kissa ner migoch platsen för pyret var lite litet pga full blåsa.
 
Jag frågade också om hon kunde se vad det var och hon sa ja. Jag fattade ingenting hur fan har hon kunnat se de?! Och när?! Jag såg ingenting och eftersom hon var så säker på sin sak så är det en kille. Vilket jag också trott hela tiden. Pyret låg mestadels och fingrade sig själv i ansiktet men tillslut så fick vi en så fin profil! 
 
 
Lappen med könet fick vi i ett litet kuvert vilket vi skulle ge till Gustavs syster under kvällen och sedan smälla en ballong för att avslöja könet. Var helt pirrig hela dagen och ville lämna kuvertet och ballongen där redan tidigare på dagen men eftersom typ inte en enda väg var skottad fick det vänta!
 
Tillslut var det dax att åka dit, vi trotsade snökaos och körde fast bilen på deras infart, men efter lite puttning fcik vi lös den och åt därefter middag tillsamamns. Efter middagen var det äntligen dax! Vi ringde alla nära och kära på videosamtaö pch smällde sedan ballongen..

Fortsättning följer....

V.20

Bebisen:
I vecka 20 är kroppslängden omkring 20 cm (från huvud till rumpan) och vikten i medeltal 350 g. Fram till vecka 20 är alla barn ungefär lika stora, sedan ökar skillnaderna. Spela gärna musik för barnet - gärna samma melodier. Både barn i magen och små barn älskar upprepningar, något som de känner igen. Nyfödda barn känner igen musik de hört under graviditeten. Till exempel kan barnet börja suga intensivare när just den melodin spelas Bebisens körtlar börjar producera det vita fosterfettet som ska skydda dess hud mot fostervattnet. Fosterfettet sitter ofta kvar när bebisen föds. Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn

 

Mamman: Du har nu gått halva tiden av dina 40 veckor. Livmodern når i höjd till naveln. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. I den här veckan brukar måttet ligga mellan 18 och 21 cm. Nu kommer måttet öka med ungefär 1 cm i veckan. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket. Kring vecka 20 har de flesta känt bebisen några veckor och nu kan man ibland kan man till och med se en del av rörelserna. Barnet blir ofta livligare på kvällen.


Under vecka 20 får du också ett moderskapsintyg av barnmorskan. Det bekräftar att du är gravid och anger också beräknat datum för förlossningen. Intyget ska skickas till Försäkringskassan.

 

Hur jag mår: Fantastiskt utom när jag är hungrig även om det är något bättre det också. Kissnödig för det mesta och kliver upp på natten 1-2 ibland 3 gånger. Känner fortfarande endast små buffar ibland och känner dom ibland också på utsidan ❤ Blir ofta akut hungrig och måste helst då äta NU. NU. NU.


V. 19 (18+5)

 

v. 19

Skrivet 21-01-18
Mamman:
En del kan känna av foglossning under de här veckorna. I allmänhet ökar smärtorna fram till ca vecka 24 för att sedan lägga sig på en mer jämn nivå. Får du problem med foglossning så kontakta din barnmorska och be om råd om vad du ska göra för att lindra besvären. Ett vanligt symtom är att man har svårt att svårt vända sig i sängen.

Du har nu en snabbare ämnesomsättning och en ökad blodmängd i kroppen, det kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar. Hos vissa gravida kvinnor kan de höga östrogenhalterna ibland påverka huden i ansiktet. Fenomenet kallas kloasma och uppträder hos ljushyade som mörka fläckar och mörkhyade som ljusa. När hormonhalterna sjunker bleknar oftast fläckarna. Om du solar kan fläckarna i ansiktet förstärkas. Använd ett bra solskydd.

Naveln blir allt plattare i takt med att magen blir större.


Bebisen:
Nu befinner sig bebisen i den övre delen av livmodern. Utifrån sett är det mitt emellan blygdbenet och naveln. Fostret är inte bara medvetet om ljud utifrån, utan också om ljus och kan reagera på dem. Livmodern väger nu ungefär 320 gram och innehåller 4 dl vatten. Detta tillsammans med moderkakan väger ungefär 1 kg.Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. I hjärnan bildas flera miljoner nervceller för barnets motorik. Det är de som sammankopplar hjärnan med musklerna. Ett resultat av det är att barnet nu kan göra medvetna rörelser, som att suga på tummen av egen vilja.

Blodet cirkulerar i full fart. Navelsträngen växer och blir allt tjockare efterhand som blodflödet ökar. Fostrets immunsystem börjar nu fungera och producerar antikroppar. Nu är fostret så pass stort att det oftast går att känna sparkar och rörelser.

Hur jag mår:
Bara bra, så förväntansfull inför RUL den 21/1! Det rullar på känner små sparkar då och då och magen syns mer och mer och börjar bli svår att dölja, känner mig mest som en knubbis. Är inne i en period nu nör jag är otroligt kissnödig igen och får gå upp 1-2 gånger/natt istället för ingen eller bara 1 gång.


v. 18

Skrivet: 21-01-11
 
Mamman:
Vid denna tiden kan många kvinnor känna smärta i ljumskarna. Anledningen är oftast att de ligament som förbinder livmodern med bäckenet sträcks ut efterhand som livmodern växer. Ofta känner man smärtan vid snabba rörelser eller när man hostar eller nyser. Att luta sig framåt kan tillfälligt lindra smärtan. Livmoderns högsta punkt ligger nu två fingrars bredd under naveln.

Du kanske börjar få ryggbesvär, blir täppt i näsan eller svårt att röra dig som du vill. Det börjar helt enkelt kännas att du är med barn. Det kan vara svårare att sova allt efter som magen växer. Använd gärna en hel bunt kuddar för att skapa en skön sovställning och kissa alltid innan du lägger dig.
Barn:
I vecka 18 är kroppslängden omkring 17-18 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 220 g. Barnet tränar nu mycket, viftar med armar och ben och kan slå kullerbyttor. Bebisen kan rynka på pannan och göra grimaser. En del basreflexer börjar utvecklas nu som till exempel sugreflexen och bebisen vänder ryggen till om magen utsätts för ljus. Hjärnans första
kritiska stadium är nu över. Nu kan fostret höra, så som dina hjärtslag, röster, blodet som strömmar genom navelsträngen och andra vardagliga ljud. Den kan också bli skrämd av höga, plötsliga ljud.

Fostret kan också svälja. Han eller hon kan svälja så mycket som 1 liter fostervatten under en dag.Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner. Fingrar och tår ser alltmer färdiga ut, och de virvlar och ränder som utgör barnets unika fingeravtryck börjar framträda.

Hur jag mår:
Som en prinsessa förutom när jag är hungrig. Känner ingenting, känner mig endast lite fet. Fattar inte att det bor en liten korv i min mage. Har fått låna en doppler av Gustavs syster så vi kan lyssna på babisens hjärtljud när vi vill. Så mysigt. Speciellt nu när man mår oförskämt bra och fortfrarande inte kan känna någonting. 13 dagar kvar till RUL!
 
 
 

V. 17

Mamma:
Åtminstone människor som du umgås med dagligen ser nu att du är gravid. Kanske vill alla lägga en hand på din mage och det är inte alltid bekvämt och då får man säga till, magen är din och din partners ägodel om du vill det. Din kropp påverkas av graviditeten, såväl utanpå som inuti. Ett exempel är ditt hjärta, som har vuxit med tjugo procent högre kapacitet än tidigare, allt för att klara syretillförseln till dig och fostret. Självklart märker du även att kläderna börjar bli trånga och du kan även känna dig psykiskt mottaglig, med starka känslor som pendlar både upp och ner. Är du extra sugen på mjölk beror det på att fostret just nu lagrar kalcium.


En genomsnittlig ökning för dig själv nu kan vara runt 2,5-4,5 kg. Livmodern växer i snabb takt och växer mest uppåt till en oval form. Eftersom de flesta ligament som håller livmodern på plats sitter i den nedre delen, vid livmoderstappen (cervix) och däromkring kan livmodern ändra läge och flytta på sig. I 17: e veckan kan man känna livmodern ungefär en tvärhand ovanför blygdbenet. När livmodern växer så kan det kännas som en molande värk i magen och det kanske stretar och drar. Äggstockarna hamnar allt högre upp och vävnaden som håller livmodern på plats sträcks. Du kanske börjar känna dig extra hungrig nu när bebisen börjar lagra fett.


Bebis:
I vecka 17 är kroppslängden omkring 16 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 170 g. Nu växer bebisen så det knakar. Den här veckan börjar ditt lilla barn bli lite rundare. Både huvudhår och ögonbryn blir grövre hos barnet. Har barnet anlag för mörkt hår börjar pigmentcellerna i hårsäckarna att producera svart pigment. Huden är fortfarande väldigt tunn. Nu kan fostret suga på fingrarna. För att benen ska utvecklas har det också börjat att lagra kalcium. Fostret får nu underhudsfett under huden som vid förlossningen kommer att utgöra mellan 2 och 6 % av deras totala vikt. Detta kommer att hjälpa barnet att reglera sin kroppstemperatur när de föds. Den första avföringen (mekoniet) samlas upp i tarmen. I fjärde månaden uppgår den blodmängd som passerar moderkakan redan till cirka 27,5 liter om dagen. I slutet av graviditeten passerar 330 liter blod genom moderkakan var dag. Höga ljud utifrån kan få barnet till att röra sig och även tryck kan den reagera på.

Hur jag mår:
Oförskämt bra?! Känns konstigt då jag tidigare mått så jävla illa, dock aldrig kräkts. Illamåendet finns dock fortfarande kvar stundtals, framförallt på morgonen innan jag ätit. Eller när jag är väldigt hungrig, vilket jag är ofta. Kanske en liten mage syns, förmodligen en del överflöd också. Kanke lite små sprattel ibland? eller så inbillar jag mig. Känns som att tiden går så långsamt men samtidigt skönt att det är ett tag kvar så vi hinner föberaeda allt.

 

1 + 1 = 3

 
💛 Till sommaren blir vi 3 💛