V. 37

Bebisen:

Nu väger bebisen kring 2,8 kg och är cirka 50 cm lång. Bebisens huvud ligger nu förmodligen nere i ditt bäcken och skyddas av den omgivande benstrukturen. Detta ger benen och underkroppen mer plats att växa även om det inte är mycket till.

Den här veckan räknas bebisen som fullgången. Den ökar fortfarande lite i vikt men växer inte så mycket på längden. Bebisens koordination är så pass utvecklad nu att den kan gripa saker med fingrarna och om man skulle lysa med en stark lampa mot magen kan det hända att den vänder sig mot ljuset. Bebisen tränar sig inför förlossningen genom att dra in och trycka ut fostervatten genom lungorna. Den samlar också näring i organen för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu.


Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är ungefär 2,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt - mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar mer blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls.

 

Mamman:
Det kan faktiskt vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt.


Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.


Nu står livmodern som högst, precis under bröstbenet så det är inte konstigt om man har problem med matsmältningen. Tyngden av livmodern och barnet trycker bröstet uppåt och de nedre revbenen trycks ut en aning. Nu kan barnets huvud när som helst vändas nedåt och då blir det lättare att andas! (Men då är det urinblåsan som utsätts för mest tryck och det blir många toalettbesök istället...).

Hur mår jag:
Bra! Eller ja bra och bra, så bra jag kan må tror jag. Är extremt trött och slut i kroppen och allt man gör är 10.000 gånger jobbigare än vanligt. Dock tycker jag magen är mysig och känna hur det är fest där inne. Trycket håller sig stabilt åt det högre hållet och jag försöker känna efter lite exta om jag har ont någon stans eller om någonting annat avviker. Dock vet jag inte vad som beror på vad ibland eller om det är inbillning. Har huvudvärk isch som kommer och går, men den gör inte ont. Känns bara skumt, haha. Jag blir i alla fall noga uppkollad så det känns ju bra! ♥ 22 dagar kvar!!


Tillväxtultraljud

Idag var det dax för tillväxtultraljud som jag fått göra pga mitt förhöjda blodtryck. Kl 13.30 var det dax och barnmorskan mätte huvud, mage och lårben. Hon kollade även flödet i navelsträngen och mängden fostervatten. Allt såg finemang ut med lillan, hon har det gött där inna och lever lajban. Hon ligger strax över snittbäbisen på ca 6% plus och beräknas väga ca 2900g 
 
Därefter fick jag lämna urinprov och ta blodtrycket. Urinprovet såg bra ut och blodtrycket var gränsfall på högt, 140/90. Fick träffa en läkare som inte tyckte vi skulle ändra medicineringen i nuläget och att jag ska vara extra vaksam på symptom som huvudvärk, svullnad, illamående mm. Då det är så lurigt med havandeskapsförgiftning då symptomen ofta kan vara desamma som vid en normal graviditet. Hellre att jag söker en gång extra än inte alls. Dock visar inga av proverna i nuläget att det är någon havandeskapsförgiftning, utan "endast" ett högt blodtryck. Jag ska följa upp mitt blodtryck och urinprov 2ggr/vecka hos min bm. Om mitt blodtryck skulle skena iväg eller att jag börjar må väldigt dåligt så kan det bli tal om igångsättning innan bf men det lät inte som att jag skulle behöva gå över tiden heller. Bästa vore om det startar spontant. Spännande att de hur det utvecklar sig, känns i alla fall tryggt att de har sån koll.
 
 

v. 36 (35+6)

 
 
 

MVC-besök V.36

Hjärtslag bebis: 135 slag/minut

SF-mått: 33 cm

Blodtryck: 160/100

Blodvärde: -

Glukos: -

Vikt: - 

Ja alltså detta besöket blev inte riktigt som jag tänkt mig. Mitt blodtryck trots att jag tog det själv innan var jävligt högt.. Jag fick lämna urinprov som visade +1 på protein. Detta resulterade i att jag blev remiterad till förlossningen pga misstänkt begynnande havandeskapsförgiftning.. Fick dock veta att hon verkar ha vänt sig med huvudet nedåt i alla fall vilket är positivt!
 
Sagt och gjort åkte jag till förlossningen där jag fick komma in på ett rum och där ett antal undersökningar väntade. Såklart hade jag inget med mig och inget batteri på telefonen. Som tur var kunde Elina komma med en laddare då hon typ hade vägarna förbi. Hallalujah!
 
 
Det första jag fick göra var att ligga med CTG kurva i ca 30 minuter, sedan kom en barnmorska och en jättegullig student som kände och tittade med ultraljud hur bäbis låg. Och visst ligger hon med huvudet nedåt ♥ Det togs prover, läkaren tittade med ultraljud och mätte flödet i navelsträngen och han kollade mina reflexer. Jag fick blodtryckssänkande medicin och lämna blodprov och urinprov. Efter ca 4h av undersökningar och mest väntan fick jag veta att allt såg bra ut med bäbis och att även jag "mår bra". Jag får blodtrycksmedicin utskrivet och ska kontrollera blodtryck och lämna urinprov 2ggr/vecka hos min bm. På måndag kommer jag även bli kallad till ett tillväxtultraljud för att se hur lillan har det och att hon växer som hon ska. 
 
Läkaren bedömde mina symprtom som en grav hypertoni (högt blodtryck) och inte någon havandeskapsförgiftning i nuläget. Fick åka hem och har en blodtrycksmanchett jag kan ta trycket med själv hemma och såklart söka vid minsta symptom eller förändring i fosterrörelser.
 
 

V.36

Bebisen:

I vecka 36 är medelkroppslängden ca 48 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är ca 2800 gr. Huvudets omkrets är ungefär 33.5 cm. Många kvinnor tycker att fostret rör sig mindre och mer sällan från och med nu.  Föds ditt barn i vecka 36 så klarar den sig oftast alldeles utmärkt. Hjärnan är färdigväxt och mogen för livet efter förlossningen. Fostret fortsätter att växa och skruvar sig nedåt i bäckenet.

Du kan till och med känna en lättnad snart och kunna andas lite enklare. Detta gör också att du kanske få gå på toaletten oftare också. Skulle förlossningen starta nu så gör man oftast ingenting för att förhindra detta. Moderkakan börjar åldras.
Barnet gör sig färdigt att födas när som helst och underhudsfettet tilltar snabbt i mängd, kinderna är runda och det skrynkliga utseendet är försvunnet.


Mamman:

Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. De sista veckorna nu ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern.

Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några
livstecken från barnet. Kontakta din MVC inom 72 timmar om rörelserna minskar i antal.

De sista veckorna kan vara väldigt tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.

 

Hur mår jag:

Första smesterveckan. Så skönt, kan göra vad jag vill. Vila, sova, grejja osv. Fötterna är fortfarande elefanter och kanske har jag blrjat känna av lite karpaltunnelsyndrom. Annars är allt som innan, jag klagar inte då jag ändå mår bra! Kotten kan verkligen komma närsomhelst egentligen, inte riktigt allt är klart, men så gott som, vi klarar oss om hon skulle komma. BB-väskan hennes är packad och även en väska till oss med lite underkläder, tandborstar och hygienartiklar mm. ♥
 
Än har nog inte korven vänt sig men vi får se vid nästa besök hos bm som är på fredag! Spännande!

Gravidfotografering

 
Äntligen har jag semester innan lillan kommer. Känns så skönt att vara ledig nu och kuna grejja på hemma utan stress och bara kunna vara och vila ♥
 
Idag svängde jag förbi spikarnarna för att ha lite gravidfotografering för mig själv. Tack och lov var det inte något folk där alls, så jag slapp stå framför min kamera i min ensamhet och skämmas, hah. Bilerna blev helt okej, endel bättre än andra. Så kul att göra något själv istället för att anlita en dyr fotograf, då jag blir lite snål då jag lika gärna kan göra det själv. Okej bilderna blir ju inte som en fotograf tagit dom, men jag är nöjd och bilderna duger helt klart! ♥
 
 

V. 35 (34+6)

 
 

V. 35

Bebisen:

I vecka 35 är medelkroppslängden ca 47 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är ungefär 2700 gr. Huvudets omkrets är 33 cm.

Från den här veckan börjar barnets snabbaste tillväxt under graviditeten. Bebisen ökar med 220-340 gram varje vecka fram till förlossningen, bebisen blir nu dock inte så mycket längre. Eftersom det blir allt trängre i livmodern kan det hända att barnets rörelser minskar men de kan istället bli desto starkare.

Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång. Bebisens huvud vilar oftast på moderns blygdben.


Mamman:

Ditt fundusmått är nu cirka 31-35 centimeter. Magen står som högst nu för att snart, om några veckor, sjunka ned lite. Det komme göra att det blir lättare att äta och att andas. Bebisen trycker på överallt. Du kan ha tungt att andas, värk i ryggen och svårt att sitta, stå och sova. Troligtvis börjar det bli jobbigare och mer otympligt att gå nu. Vila så ofta du kan, försök att inte ta ut dig.

Om du vill förbereda dig kan du redan nu köpa amnings-bh och kanske några bra amningskläder, det kan vara skönt att ha hemma. Hela din kropp är inställd på förlossningen nu och magen kan plötsligt dra ihop sig och bli alldeles spänd.


Partner:

Det är bra att känna till att din partners kropp är hårt belastad av graviditeten och att hon troligen har svårt att sova. Det kan göra vem som helst lättirriterad. Avlasta henne så gott du kan. När ni har kommit hem med bebisen från BB behöver ni många saker, tex; blöjor, babyolja, termometer ect. Passa på att handla startkitet nu. När ni kommer hem med bebisen vill ni bara mysa hemma, inte fara runt i affärer.

 

Hur mår jag:

Ja tiden springer iväg och jag hinner inte med mig. Sista jobbveckan innan jag tar semester fram till BF ♥ Korven ligger fortfarande i säte.... Så jag kämpar på med övningar jag googlat mig till för att få ungen att vända sig rätt. Annars väntrar ett vändningsförsök om ca 2 veckor. Inget ajg känner mig så nervös för egentligen, däremot ett eventuellt snitt är jag nervös över och tycker det känns tråkigt att eventuellt behöva föda på det sättet. Men det vikltigaste är ändå att bäbis kommer ut och mår bra ♥ 

Nu senaste tiden har jag svårt att äta stora portioner mat då hon ligger så högt, andnöden tar ut sin rätt när man ligger och jag är fasen sjukt känslig för lukter och tankar på äckelheter (som egenrtligen inte alls är äckliga). Magen vänder sig lätt ut och in... Annars har svullnaden i fötter tilltagit och jag känner mig uppblåst om jag inte har stödstrumpor. Men jag ska inte klaga för jag mår faktiskt väldigt bra även om magen är stor. OCh ja det är långt ner till golvet nu, och ta på sig strumpor, det är fan inte bara. 


V. 34 (33+6)

 
 

MVC-besök V.34

Hjärtslag bebis: 140 slag/minut

SF-mått: 29,5-30 cm

Blodtryck: 125/79

Blodvärde: -

Glukos: -

Vikt: - 
 
En livlig liten tös, som har det bra och som verkar gilla att ligga med stjärten ner. Dock enligt barnmorskan är det fortfarande okej men att hon bör ha vänt sig tills nästa besök. Ligger hon kvar i säte blir det  remiss för vändningsförsök. Blä. Det finnsnågot som kallas "spinning baby" där man genom olika övningar ska få en bäbis som ligger i säte att vända sig. Så det skall jag göra, det kan ju inte skada att prova i alla fall, sen om hon skulle vända sig och det beror på övningarna eller inte det är i så fall frågan. 
 
 

V.34

Bebisen:

Din bebis längd är denna veckan ungefär 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 – 2.4 kg.

Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern.

 

Mamman:

Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.

 

Hur mår jag:

Fortfarande bra. Mina fötter har senaste dagarna börjat svullna ordentligt och stödstrumpor kommer härmed bli mina allra bästa vänner, påriktigt! Numer sker många rörelser med hjälp av gubbstön och anfåddhet pga magen osm är ivägen. Känner att jag skulle behöva hjälpmedel för strumppåtagning och skopåtagning ibland för jag är inte skitsmidig... Sängen är hård och obekväm, inälvorna pressar ihop mina lungor och en unge mot min kissblåsa. Det är mest måsaker och som jag känner är hanterbara. Och om 10 dagar går jag på semester fram tills bf!! ♥ Så skönt då smittan börjar leta sig in på jobbet och arbetet inte är optimalt för oss som är gravda. 

19 - 32

 
 
 

V.33 (32+6)

 
 

V. 33

Bebisen:
I vecka 33 är medelkroppslängden 45 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2200 gr. Huvudets omkrets är ca 31 cm.  Finger- och tånaglarna är helt utvuxna. Nu är fostret så stort att det vanligen inte har plats att vända sig självt. Barnet ser ut som ett litet nyfött spädbarn.


Barnet kan nu skilja på ljus och mörker och pupillerna kan vidga och dra ihop sig. Precis som en nyfödd bebis sover barnet mestadels av tiden. Barnets lungor är nästan helt färdigutvecklade och deras alveoler är täckta med surfactant som ska hjälpa barnet att andas när det är fött. Det samlar på sig fett som värmer och skyddar och barnet ökar en hel del i vikt under graviditetens sista veckor. Nu ligger det oftast i rätt ställning inför födseln, det vill säga med huvudet nedåt.


Huvudhåret blir tjockare och lanugohåret på kroppen försvinner allt mer. Ögonbryn och -fransar blir längre.


Mamman:
Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda.


Att ligga på rygg är inte så bra eftersom den tunga magen trycker på en ven som på svenska heter nedre hålvenen. På grund av detta kan inte det blod som har varit ute i kroppens nedre del återvända till hjärtat för att pumpas ut igen, och man får för lite blod att pumpa både till sig själv och moderkakan, vilket kan medföra att du blir yr och mår illa. Bäst är oftast att ligga på sidan.


Du kan känna små rytmiska ryckningar i livmodern. Det beror på att barnet hickar. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan.

Hur mår jag:
Samma lika som tidigare veckor. Måt toppen utom en del små krämpor. Magen är ivägen mest överallt och man glömmer att man inte bara kan bra in magen för att ta sig förbi ett "trångt" utrymme. Men det är fortsatt party i magen med rumpan ner och huvudet upp änsålänge. Känns typ som att hon är på väg att vända sig men fastnar halvvägs. Haha. Käns lite nervövt att hon inte ska vända sig men får väl bara acceptera läget och det blir som det blir. Hon kommer komma ut på ett eller annat vis, sålänge allt går bra är jag nöjd ♥