Love

 
 

V. 32 (31+6)

 
 

Stornäset

Idag tog vi en kvällstripp till stornäset på Alnö, som Gustav aldrig varit till?! Alltså 27år på en ö och han har aldrig varit där. Haha. Solen sken, dock en del blåst. Men det var härligt!
 
Tog lite foton under tiden vi gick omkring där ♥
 

MVC-besök V.32

 
Hjärtslag bebis: 135 slag/minut

SF-mått: 29 cm

Blodtryck: 125/82

Blodvärde: -

Glukos: -

Vikt: - 
 
Korven som jag trodde ett tag hade huvudet ner har inte alls, det är rumpan som är ner och huvudet som ligger vid höger revben. Dock har hon tid och plats att hinna vända sig innan vi ska börja bry oss. Skönt men ändå lite oroligt för jag vill inte genomgå en vändning eller bli snittad pga eventuellt säte. Men vi tar det som det kommer, ingen idé att stressa upp sig över något jag inte kan påverka och som inte är aktuellt än. 
 
Jag njuter av att korven slåss i magen och kittlar mig på revbenen. Hon och magen följer sin kurva. Stödstrumpor ska bli mina bästa vänner, järntabletter ska jag bli bättre på att ta och halsbrännan ska jag bota med något annat än mjölk då den börjar bli störig.
 
Förövrigt har jag 15 arbetsdagar kvar till jag går på semester. Wohoo! Sjukt. Vad ska jag göra då? Kanske öva upp min talang/otalang för att sy babykläder kanske. Hihi. Just nu stickas och virkas det en del dock mest basic grejer som filt och mössa. Har dock fler projekt jag planerar men tiden räcker inte till än för allt jag vill göra.
 
 
 

V.32

Bebisen:
I vecka 32 är medelkroppslängden 44 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är ca 2000 gr, alltså 2 kg.


Skulle det födas nu kan det klara sig i kuvös. Kuvös behövs bland annat för att underhudsfettet ännu inte är utvecklat. Nu fungerar barnets fem sinnen. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa. Barnet sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon. Andningslektioner pågår hela tiden för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt.

Fostret reagerar på ljuset som kommer igenom livmoderväggen. Ibland sträcker det sig efter ljuset eller följer det med ögonen. Nu är det vanligt att fostret hickar och mamman kan ofta känna det. Hickan är inget problem, tvärtom eftersom det hjälper babyn att träna på sin andning. När barnet hickar drar diafragman ihop sig och det ökar också lungkapaciteten.

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan.


Mamman:
Din barnmorska gör vid varje undersökning en bedömning av barnets tillväxttakt och lyssnar på dess hjärta. På vissa håll görs en ultraljudsundersökning den här veckan. Du ökar nu i vikt, snabbare än i något annat skede av graviditeten. Kanske förvånas du över hur stor din mage kan bli. Snart har livmodern intagit det högsta läget som den kommer att ha, ungefär 12cm ovanför din navel.

Om du hastigt svullnar och samtidigt ökar snabbt i vikt kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Det är allvarligt och orsakar högt blodtryck. Om du misstänker att du har drabbats av havandeskapsförgiftning måste du kontakta din barnmorska omgående. Havandeskapsförgiftning kan leda till försämrad tillväxt hos fostret. I sällsynta fall kan det vara livshotande.

Eftersom kroppen förbereder sig inför förlossningen kan du känna förvärkar. De påminner om mensvärk.

 

Hur mår jag:
Bra! Precis som tidgare veckor, trött och otymplig men jag mår bra ♥ Har under helgen varit ute och spelat frisbeegolf och det går väldigt bra, får lite ont i kroppen efteråt men känner mig annars faktiskt väldigt "lätt och smidig". På Torsdag väntar besök hos BM, spännande. Jag som trodde lillan hade lagt sig ner tror jag inte alls att hon gjort, tror hon ligger på snedden över magen alternativt huvudet ner mot min vänsta ljumste och benen under mitt högra revben. Magen har inte sjuknkit och hon lever för det mest loppan därinne. Får se vad hon tror på Torsdag!


V. 31 (30+6)

 

Tiden springer

Alltså oj vad tiden går fort. Ena dagen är det måndag sedan är det fredag och myshelg. Nu har en halv vecka gått återigen och snart är det helg. Under veckan som var han våran bervärmepump gå sönder, vi kapade ner en stor lönn och vi kapade hål i våran braiga tunna. Som jag kallar mordbrännartunna. Hela söndagen spenderades åt att elda ris, löv mm. En del måste vi ändå åka med på tippen. Önskar dock att vi kunde ha en stor majbrasa inne i våran "skog" för att elda upp all skit, utan att bränna ner alla träd och hus runtom. 
 
 
Våran "skog" är det också kommunen som äger och de är otroligt långsamma när det gäller att kolla upp om något måste göras åt den eller om vi får ta ner träden som finns i den. Vi får arrendera men de vägrar sälja... NU efter jävligt många år har våran granne som drivit detta hårt fått svar att kommunen varit här och tittat och konstaterat att ja, här måste något göras. MEN vi har inte tid... Så nu är det upp till kommunen att bidra med pengar så vi själva kan anlita någon som tar ner träden åt oss. Hoppas hoppas hoppas!
 
Jag planerar att jobba till 14 Maj och därefter ta semester tills pyret kommer. Det är bara 4 veckor bort! Alltså 4 veckor, det känns så orimligt för det är ju typ nu?! Har också tvättat alla saker och packat ner i en väska till pyret i fall att hon skulle få för sig att komma nu. Vilket vi absolut inte hoppas, men när det väl blir så är det klart. Restereande av saker bör vi ha införskaffat för att klara oss första tiden, känns skönt. Nästa vecka väntar nästa besök hos BM, spännande. Tror kanske att hon vänt sig, i alla fall sparkar det mest under mitt högra revben och lite ner mot vänster ljumske/höft. Myyysigt!
 
 

V. 31

Bebisen:
I vecka 31 är medelkroppslängden 42 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1800 gr. Huvudets omkrets är 29,5 cm. På grund av att hjärnan växer snabbt nu ökar den mer än vanligt i omkrets. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt.

Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover.

Många barn har redan hår på huvudet, ibland upp 2 cm långt. Barnet har oftast inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.


Mamman:

Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. Det kan vara bra att veta att hur andfådd du än känner dig får barnet tillräckligt med syre.

Fundus-måttet brukar ligga på mellan 29-32 cm runt den här tiden. Magen växer och dina revben och ditt bäcken kan kännas ansträngt efterhand som fostret växer. En del kvinnor känner mer av sin halsbränna när livmodern trycker undan de inre organen eftersom det blir allt mindre plats för magen och dess innehåll. Det kan lindras lite om du håller dig upprätt efter en måltid.

Ett av de vanligaste problemen är att man får ont i ryggen. Detta kan uppkomma nästan när som helst under graviditeten och till och med finnas kvar upp till ett par år efter graviditeten. Försök att ha en bra hållning och i mån av ork försiktigt hålla uppe konditionen och stretcha. Glöm inte att be den blivande pappan om en skön ryggmassage emellanåt.

Kroppen producerar ett hormon som heter relaxin. Det är detta som löser upp bäckenet så att det blir mer flexibelt och hjälper till att vidga bäckenet inför förlossningen. I vissa fall blir besvären väldigt svåra och man kan få så kallad foglossning. Det här kan orsaka en mer vaggande gång när du går. En del kvinnor kan gå igenom detta också utan att känna mycket av det. Det betyder inte att din kropp inte är redo för en förlossning. Tillhör du en av dessa kvinnor så kan du känna dig lycklig.

 

Hur mår jag:
Trött, tröttare, tröttast. Vaknar tidigt är trött tidigt, kan gärna ta en nap under dagen också. Fortfarande svullna fötter och underben men upplever det ändå som bättre. Försöker sitta så mycket jag kan på jobbet och vila fötterna. Magen täcker mina fötter och börjar vara ivägen när man ska resa sig upp och böja sig ner och ta upp någonting från golvet. Jag ska inte kllaga för jag mår ändå väldigt bra!

 

Partner:
Många kvinnor känner av värk i ryggen eftersom barnets tyngd skapar en stor belastning på den. Du kanske kan lindra besvären genom att ge massage. Tänk också på att blivande mamman inte ska bära tungt, framför allt inte belasta kroppen ojämnt.


V.30 (29+6)

 

V. 30

Bebisen:
I vecka 30 är medelkroppslängden 41 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1600 gr. Huvudets omkrets är 28 cm.

Barnet är väldigt medveten om sin omgivning. Vi föreställer oss ofta att livmodern är en mörk plats. Detta stämmer inte. Ögonlocken är öppna och fostret kan se skillnad på ljus och mörker då pupillerna utvecklats så mycket att de reagerar på ljusförändringar. Det verkar kanske som om barnet alltid vilar när du är vaken och är vaken när du sover. Det är inget som säger att du kommer att få en nyfödd som inte sover av den anledningen.

Barnet förbereder sig också på andningen utanför mammans mage genom att härma andningsrörelser. Rörelserna är rytmiska och kan till och med göra att bebisen börjar hicka.

Barnets huvud har nu i princip den huvudstorlek det ska ha när det föds.

Mamman:
Tre fjärdedelar av den graviditet har nu gått. Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn.

Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det.

Hur jag mår?
Fortfarande bra, vissa dagar är en pina att arbeta pga mycket stå och gå vilket dödar mina stackars fötter. Halsbrännan och morgonillamåendet håller i sig som den gjort länge nu. Känner inte att jag ska klaga på hur jag mår. Magen är så mysig och det fortsätter buffa på därinne! ♥

Tröttheten är dock helt sjuk! Jag kan inte sova, eller jo det kan jag, sover som en liten gris på kvällen men vaknar sjukt tidigt på morgonen oavsett när jag lägger mig. Sjukt tidigt för mig är alltså ca 07-07.30 på en Lördag och har då lagt mig kanske 01.30 och vaknar ändå. Så klockan 22 är det i princip godnatt för mig. 


V. 29 (28+6)